logo | back to index
Torrents | Blog

.:: About Black-Tracker ::.

Contact

Για επικοινωνία με τη Διαχειριστική Ομάδα του Β-Τ, στείλτε e-mail στο blacktracker {at} espiv.net

Σκεπτικό

Ο διαδικτυακός τόπος www.black-tracker.net δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση και το διαμοιρασμό οπτικοακουστικού υλικού του οποίου το περιεχόμενο ή/και ο τρόπος δημιουργίας αντιστρατεύονται στον κυρίαρχο λόγο και αμφισβητούν το υπάρχον από μια ριζοσπαστική πιά.

Στόχος της δημιουργίας του είναι να αποτελέσει ένα συμμετοχικό κόμβο διανομής υλικού που συμπυκνώνει ή προβάλει την εμπειρία των κοινωνικών αγώνων, την ελεύθερη έκφραση και τη συλλογική δημιουργία.

Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον του Βlack-Τracker (B-T) εστιάζεται κυρίως σε υλικό που θα μπορούσε να έχει κινηματική χρήση και ειδικότερα σε αρχεία βίντεο που θα μπορούσαν να προβληθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, με ιδιαίτερη προτίμηση και προτεραιότητα σε ανεξάρτητες, μη εμπορικές παραγωγές.

Η λειτουργία του Β-Τ δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν φιλοδοξεί να γίνει ο τιμητής καμίας υπόθεσης, ούτε ο "αποκλειστικός διανομέας" εναλλακτικών DVD. Δεν θέλει, δεν σκοπεύει, και δεν πρόκειται να γίνει ο νταβατζής των ανεξάρτητων παραγωγών και δεν ιδιοποιείται τίποτα από το περιεχόμενο των αρχείων που διαμοιράζει. Ο Β-Τ συνιστά απλά το τεχνικό μέσο με το οποίο η συγκέντρωση και διανομή αρχείων πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου γίνεται ευκολότερα, ταχύτερα και σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο. Ένα μέσο που απλά συμβάλει στην ευχερέστερη κυκλοφορία υλικού που μπορεί να εμπλουτίσει πολιτικές εκδηλώσεις και κινηματικές δράσεις. Είναι ένα ακόμα εργαλείο στην κινηματική εργαλειοθήκη.

Ο Β-Τ δεν αποτελεί την πολιτική έκφραση μιας συγκεκριμένης ομάδας, ούτε το πολιτικό όχημα ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου. Παρόλα αυτά, δεν παύει να έχει τις αρνήσεις του και να κάνει τις επιλογές του.

Λίγα Λόγια Ακόμα

Ταυτότητα

Ο Black-Tracker δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ατόμων που συμμετέχουν στη Συντακτική Ομάδα της αντιεξουσιαστικής επιθεώρησης "Black out στο κοινωνικό εργοστάσιο" που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη.

Η αρχική ιδέα

Μέχρι τώρα, αν κάποια πολιτική ομάδα, συλλογικότητα, σύλλογος φοιτητών/ εργαζομένων/ ανέργων κ.λπ. ήθελε να οργανώσει μια προβολή ή να εντάξει ένα κύκλο προβολών σε κάποια εκδήλωση του, έπρεπε να αναζητήσει υλικό μεταξύ ενός, περιορισμένου ενδεχομένως, κύκλου γνωστών, φίλων, συνφων κ.λπ.

Μια πρώτη προσπάθεια για τη συστηματική συγκέντρωση και διανομή πολιτικών ντοκιμαντέρ και ανεξάρτητων ταινιών είχε κάνει -και εξακολουθεί να κάνει- η βιντεοκολλεκτίβα ΚΙΝΗΜΑτόγραφος (www.kinimatografos.net).

Η επέλαση των ευρυζωνικών συνδέσεων και η διάδοση της χρήσης του πρωτοκόλλου BitTorrent έδωσε πλέον τη δυνατότητα να διαμοιράζονται μέσω του διαδικτύου μεγάλα σε όγκο αρχεία, όπως συνήθως είναι τα αρχεία βίντεο. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία του Black-Tracker βασίστηκε ακριβώς στην εκμλλευση της προσφερόμενης τεχνολογίας για τη συγκέντρωση και άμεση διανομή ντοκιμαντέρ και ανεξάρτητων ταινιών, με σκοπό την προβολή τους σε πολιτικές εκδηλώσεις.

.:: Προφίλ ::.

---

Profile

---

Ο Black-Tracker έχει σαν βασικό σκοπό τη συγκέντρωση και διαμοιρασμό αρχείων βίντεο κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου, με απώτερο στόχο την προβολή τους σε ανοιχτές, δημόσιες εκδηλώσεις. Θέλει να αποτελέσει, μια διαδικτυακή "κινηματική βιντεοθήκη", που θα διευκολύνει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση, σε ντοκιμαντέρ και ταινίες, που αρθρώνουν ένα ριζοσπαστικό λόγο αμφισβήτησης του υπάρχοντος, ή προβάλουν στιγμές και φωνές αντίστασης.

αρχεία video

Αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, για το διαμοιρασμό κάποιου βίντεο μέσω του Β-Τ, είναι να έχει, καθ' οποιονδήποτε τρόπο, μια κινηματική "χρηστικότητα".

\/ Προτεραιότητα στις προτιμήσεις του Β-Τ, έχουν φυσικά, οι ανεξάρτητες παραγωγές, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι κάθε ανεξάρτητη ή home made παραγωγή, έχει θέση στον Β-Τ.

\/ μη ανεξάρτητες παραγωγές

Με δεδομένο ότι οι ανεξάρτητες παραγωγές με πολιτικό προσανατολισμό, είναι -ακόμα- λίγες σε αριθμό, και ότι υπάρχουν και εμπορικές παραγωγές (σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δήθεν "ανεξάρτητες" που υπονοούν απλά ότι δεν έχουν την χρηματοδοτική κάλυψη κάποιας κολοσσιαίας εταιρίας κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών), που έχουν να προσφέρουν στην κριτική σκέψη, θα φιλοξενούνται στον Β-Τ και μη-ανεξάρτητες ταινίες ή ντοκιμαντέρ, με έναν σημαντικό περιορισμό. Να μην υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Ή για την ακρίβεια, να μην διακυβεύεται η υπόσταση του black-tracker υπό την απειλή νομικών διώξεων για πνευματικά δικαιώματα.

X πολιτικές διαφημίσεις

Ο Black-Tracker δεν αποτελεί γόνιμο έδαφος για οποιουδήποτε είδους "πολιτική διαφήμιση". Δεν τον ενδιαφέρει να γίνει το μέσο για την προβολή συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών με αυτοπροβλητικές διαθέσεις. Δεν θα εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες κανενός μικρού ή μεγάλου κόμματος, από όποια μπάντα κι αν προέρχεται, και δεν θα συμμεριστεί την αγωνία τους για απόσπαση πολιτικής υπεραξίας, ανεξαρτήτως από το πως αυτή εξαργυρώνεται για τον κάθε πολιτικό χώρο. Συνεπώς, ο Β-Τ δεν διατίθεται σε καμία περίπτωση να συνδράμει στη διάδοση βίντεο, που δημιουργήθηκαν με σκοπό την άμεση ή έμμεση, ολοφάνερη ή υπόκρυφα, απρόκλητη ή επιτηδευμένη διαφήμιση- αυτοπροβολή των παρατάξεων/κομμάτων ή ομάδων/συλλογικοτήτων που τα δημιούργησαν.

Αυτό δεν σημαίνει πως αν κάποια δουλειά έγινε συλλογικά ή και πρωτοβουλιακά από τα μέλη μιας συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης, πολιτικής οργάνωσης, αντιεξουσιαστικής ομάδας, ή άλλου πολιτικού σχήματος δεν δικαιούται να βάλει τα credits της στο τέλος του βίντεο ή στην περιγραφή του τόρρεντ.

Αν το δούμε και σε συνάρτηση με τον βασικό σκοπό του Β-Τ που είναι η διάδοση ταινιών και ντοκιμαντέρ για την προβολή τους σε ανοιχτές εκδηλώσεις, αποκλείονται αυτομάτως από τον τράκερ, όλα τα βίντεο, που δεν θα μπορούσαν να προβληθούν από άλλους, πέρα από τους δημιουργούς τους, και φιλοξενούνται όσα (πέραν των λοιπών περιορισμών) θα μπορούσαν άνετα να προβληθούν και σε εκδηλώσεις, άλλων ομάδων/σχημάτων κ.λπ.

X video λήψεις από πορείες

Επιλέγουμε να ΜΗΝ ανεβαίνουν βίντεο-λήψεις από πορείες, είτε αυτά έχουν εγγραφεί από τα κανάλια, είτε έχουν τραβηχτεί από συμμετέχοντες, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται τόσο με θέματα "ασφαλείας", όσο και λειτουργικής φύσης.

Το πιθανότερο είναι, ότι στα βίντεο από πορείες, διακρίνονται τα πρόσωπα των μετεχόντων, που κατά κανόνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβηστούν στο σύνολο τους, και που κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει εκ των προτέρων ότι θα το κάνει (δηλ. ότι θα τα σβήσει-πιξελιάσει). Έτσι, κάθε φορά, αυτό θα μέλλει να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, αφότου έχουμε κατεβάσει το βίντεο δηλαδή, εμείς κι ενδεχομένως και αρκετοί άλλοι!

Ακόμα και σε βίντεο που δεν καταγράφονται παραβατικές πράξεις και άρα δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, κάποια άτομα να μην θέλουν να εμφανιστούν σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο αντίλογος ότι μπορεί τα πρόσωπα αυτών των ατόμων να έχουν ήδη "παίξει" στα κανάλια (χωρίς τη συγκατάθεση τους βέβαια!) δεν μας δίνει το δικαίωμα να συνεχίζουμε και να αναπαράγουμε την, ανεπιθύμητη για αυτούς, προβολή τους. Στο σημείο αυτό, μπορούν να παρεμβληθούν αρκετές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τον χρόνο και τον χώρο που έγιναν οι συγκεκριμένες πορείες. Για παράδειγμα, μια πορεία που έλαβε χώρα πριν 10, 15 ή και 20 χρόνια, δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια κριτήρια και την ίδια επιφυλακτικότητα σε σχέση με μια πορεία ενός εν εξελίξει κινήματος, πόσο δε μάλλον ενός κινήματος, όπως το παρόν φοιτητικό, που χτυπιέται άγρια από της δυνάμεις καταστολής και τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ.

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι ότι τα βίντεο από τις περισσότερες πορείες, έχουν μια, ας το πούμε "εφημερότητα", με όρους ζήτησης. Όχι βέβαια ότι απαξιώνεται εδώ η αξία τους σαν ντοκουμέντα, ή ακόμα και η συναισθηματική αξία που μπορεί να έχει για τους συμμετέχοντες, ή ακόμα περισσότερο η αρχειακή τους υπόσταση, πλην όμως, ελάχιστοι/ες εώς κανένας/καμία δεν θα αναζητήσει να κατεβάσει το βίντεο μιας συγκεκριμένης πορείας, που έλαβε χώρα πριν ένα ή δυο μήνες. Το ενδιαφέρον για βίντεο-λήψεις από πορείες, βασικά εκδηλώνεται, όταν αυτές είναι πρόσφατες, και πρακτικά μηδενίζεται μετά από κάποιον καιρό (αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί στην πράξη από άτομα που ανέβασαν τέτοια βίντεο σε άλλους τράκερς].

Συνεπώς, δεν υπάρχει νόημα να διατηρούνται ενεργά τόρρεντς, που μετά το πέρας μιας σύντομης χρονικής περιόδου δεν ζητάει κανείς. Κατά πάσα πιθανότητα μετά από λίγο καιρό, όλα τα τόρρεντς με βίντεο από πορείες, θα είναι dead torrents! (δηλαδή, χωρίς seeders ή leechers-χωρίς να τα ζητάει και χωρίς να τα τροφοδοτεί κανείς). Με ένα δεδομένο, ότι υπάρχουν τρόποι να μοιραστούν τέτοια βίντεο, όπως άλλοι public trackers (για μεγάλα αρχεία) οι οποίοι δεν έχουν και τους περιορισμούς στο bandwidth που έχει ο Black-Tracker ή το ανέβασμα σε streamload sites (για μικρά αρχεία), δίνοντας απλά ένα link στο indymedia την εποχή που εξελίσσεται η εαιρότητα, προκύπτει ότι δεν χρειάζεται ο Β-Τ στην διάδοση αυτών των βίντεο και δε χρειάζεται ο Β-Τ να φιλοξενεί τέτοια βίντεο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Black-Tracker δεν φιλοξενεί μορφοποιημένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να περιλαμβάνουν πλάνα ή φωτογραφίες από πορείες.

X Αμεταγλώττιστα ή χωρίς ελληνικούς υπότιτλους

Το ανέβασμα αμεταγλώττιστων ή χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ξενόγλωσσων ταινιών/ντοκιμαντέρ στον Black-Tracker, δεν εξυπηρετεί κανέναν ιδιαίτερο σκοπό, αφού μπορούν να βρεθούν (ή να ανέβουν αν δεν υπάρχουν ήδη) σε ξενόφωνους τράκερς και με ενδεχομένως περισσότερους peers. Με δεδομένο και το περιορισμένο bandwidth (εύρος ζώνης: ο συνολικός όγκος δεδομένων που μπορεί να διακινείται μέσω του τράκερ σε μηνιαία βάση) του Black-Tracker, επιλέχθηκε να μην ανεβαίνουν ξενόγλωσσα βίντεο χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

Παρόλα αυτά, έχει δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία "Προς Υποτιτλισμό" (μη ορατή στην κεντρική σελίδα), όπου θα ανεβαίνουν προσωρινά κάποια αμεταγλώττιστα βίντεο, που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλους τράκερς, με σκοπό των υποτιτλισμό τους στα ελληνικά, στα πλαίσια συνεννόησης που συντονίζεται στη σχετική κατηγορία του φόρουμ [Υποτιτλισμός]. Προκειμένου κάποιος/κάποια να δεί αυτά τα video πρέπει από την κεντρική σελίδα να επιλέξει την κατηγορία "Προς Υποτιτλισμο" και να πατήσει εύρεση.

X Η λίστα με τα αρχεία βίντεο που δεν επιθυμούμε ή δεν μας ενδιαφέρει να φιλοξενούνται στον Black-Tracker, παραμένει ανοικτή, εφόσον δεν μπορούμε να προβλέψουμε το σύνολο των πιθανών προτεινόμενων upload που μπορεί να προκύψουν!

άλλα αρχεία

Όπως τονίστηκε αρκετές φορές μέχρι τώρα, το κύριο ενδιαφέρον του Black-Tracker εστιάζεται στα αρχεία βίντεο. Αυτό, ήταν μια εξ' αρχής επιλογή η οποία ουσιαστικά οδήγησε και στην δημιουργία του Β-Τ. Δεν μας ενδιέφερει να γίνει ο Β-Τ ούτε μουσικός τράκερ, ούτε τράκερ ποικίλης ύλης, όχι γιατί αυτό θα ήταν κακό, αλλά γιατί απλά είναι έξω από τις προθέσεις μας.

Επιπλέον, μια "απελευθέρωση" του τύπου αρχείων που μπορούν να ανεβαίνουνε στον τράκερ, θα συνεπαγόταν την κατάκλυση τόσο από μουσικά αρχεία, όσο και από οτιδήποτε ο καθένας/καθεμία χρήστης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως κινηματικό, κάτι που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία που θέλαμε να δώσουμε στον Black-Tracker, όταν προχωρούσαμε στη δημιουργία του.

Μουσική

Παρά τα ανωτέρω, τα μουσικά αρχεία δεν αποκλείονται από τον Β-Τ. Πέρα από κάποια πολύ ιδιαίτερα, σπάνια και πάρα πολύ άμεσα κινηματικά μουσικά αρχεία, ο Β-Τ διατίθεται επιπλέον να συμβάλει και στη διανομή δίσκων D.I.Y. συγκροτημάτων. Μουσικών σχημάτων δηλαδή, που συνειδητά επιλέγουν να εκδόσουν και να διανείμουν τη δουλειά τους, έξω απο τα κανάλια των δισκογραφικών εταιριών, στη βάση μιας πολιτικής αντίληψης που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της μουσικής και την υπαγωγή της στο πνεύμα και τους νόμους της αγοράς. Η στράτευση αυτή, δεν σχετίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενο των στίχων, αλλά αφορά κυρίως στον τρόπο παραγωγής και διανομής των μουσικών CD.

Ο μόνος όρος για το ανέβασμα τέτοιων ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών στον Β-Τ, είναι να γίνεται από τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος [*] (και όχι από τρίτους) ειδωμένο σαν έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής, πέρα από αυτούς που ήδη χρησιμοποιούν, ή μετά την εξάντληση της επιλογής χερι με χέρι (δηλ. μετά την εξάντληση των CD!).

Έντυπα-Μπροσούρες

Τα κείμενα, τα έντυπα και οι μπροσούρες που κυκλοφορούν από τις διάφορες πολιτικές ομάδες, φιλοξενούνται είτε στους ιστοχώρους τους, όπου υπάρχει και μια αμεσότερη συσχέτιση της ομάδας με τη δουλειά της, είτε δημοσιεύονται σε συγγενικά sites, είτε τέλος δεν κυκλοφορούν καθόλου στο διαδίκτυο, άλλοτε από άποψη-στάση, και άλλοτε από έλλειψη οικειότητας των μελών της με το μέσο αυτό.

Υπάρχουν πολλά πιθανά ζητήματα και ενδεχόμενες ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν από το ανέβασμα εντύπων/μπροσουρών/εφημερίδων κ.λπ. διαφόρων πολιτικών ομάδων στον Β-Τ, πολλώ δε μάλλον αν αυτές είναι ακόμα ενεργές. Δεν θα αναφερθούμε εδώ σε καμία από αυτές τις πιθανές ενστάσεις, μιας και αφενός, η απλή κατάθεση τους θα τις επιμέριζε από το περιεχόμενο τους, και αφετέρου, ακόμα κι αν διαφωνούμε με κάποιες από αυτές, δεν παύουν να είναι απολύτως σεβαστές.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μικρά σε όγκο αρχεία, και δεν υπάρχει η ανάγκη διαμοιρασμού τους μέσω ενός τόρρεντ τράκερ.

Εάν όμως υπάρχουν άτομα, ομάδες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες κ.λπ. που επιθυμούν να διακινούνται κάποια από τα έντυπα τους (και εδώ πλέον αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε αρχεία .pdf) μέσω του Black-Tracker, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από μέρους μας, αρκεί να ανεβαίνουν από τα ίδια τα άτομα ή τα μέλη των συλλογικοτήτων που τα εξέδωσαν [*].

(* Σημείωση: Όταν λέμε "από τα ίδια τα μέλη" δεν εννοούμε ότι δεν μπορεί να γίνει από κάποιο τρίτο πρόσωπο με την συγκατάθεση τους, αν οι ίδιοι/ες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή τη σχετική "τεχνογνωσία". Εννοούμε, απλά, ότι πρέπει να είναι δική τους επιλογή).

---

.:: Λειτουργικά Θέματα ::.

---

Operational Issues

---

διαχείριση

Ο Black-Tracker διαχειρίζεται από μια ολιγομελή Διαχειριστική Ομάδα (Δ.Ο.) η οποία αποτελείται από τα άτομα που πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του. Η Δ.Ο. πλαισιώνεται και συνεπικουρείται από μια πλειάδα φίλων και συντρόφων από όλη την ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, με τους οποίους συνεργάζεται, συνεννοείται και συνδιαμορφώνει, στη βάση και μόνο, του ενδιαφέροντος για την ανιδιοτελή στήριξη του εγχειρήματος Black-Tracker και ανάλογα με την προσφορά και συμβολή του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον τελευταίο λόγο στις κρίσιμες αποφάσεις τον έχει η Διαχειριστική Ομάδα, η οποία έχει και την ευθύνη του Black-Tracker.

Ο Β-Τ στηρίζεται στην ελεύθερη συμβολή του κάθε χρήστη, και το όποιο τελικό αποτέλεσμα είναι απόρροια μιας, ατύπως, συλλογικής δουλειάς, της οποίας οι αφετηρίες και οι αναφορές, ξεπερνούν κατά πολύ των κύκλο των χρηστών του, πόσο δε μάλλον της Δ.Ο. του τράκερ.

εγγραφή

Για το κατέβασμα των αρχείων δεν απαιτείται εγγραφή (registration) στο site. Το κατέβασμα των αρχείων είναι απολύτως ελεύθερο, όπως και ο εν συνεχεία διαμοιρασμός τους!!! (seeding).

uploaders

Για το ανέβασμα καινούριων τόρρεντς απαιτείται εγγραφή, η οποία δεν είναι ανοιχτή σε όλους/όλες και θα πραγματοποιείται μόνο έπειτα από επικοινωνία και συνεννόηση του/της ενδιαφερόμενου/ης με τη Διαχειριστική Ομάδα.

Αυτό ακούγεται λίγο γραφειοκρατικό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος ώστε, αφενός να προστατευτεί ο τράκερ από κακόβουλα uploads, κι αφετέρου να διατηρηθεί ένα ύφος εγγύτερα σε αυτό που σκιαγραφείται στο Προφίλ.

ratio

Επιλέγουμε να μην απαιτείται εγγραφή για το κατέβασμα αρχείων, συνεπώς η έννοια της υποχρεωτικής διατήρησης ενός καλού ratio (αναλογία ανεβάσματος/ κατεβάσματος κοντά στην μονάδα) δεν υφίσταται.

Αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή. Δεν θέλουμε να υποχρεώσουμε κανένα να seed-άρει με το ζόρι.

Το seeding σε όλους τους τράκερς είναι μέρος της συμβολής στη καλή λειτουργία του τράκερ. Θέλουμε αυτή η συμβολή να είναι ελεύθερη και όχι υποχρεωτική, αφού θεωρούμε ότι όσοι/όσες βρέθηκαν εδώ, δεν βρέθηκαν τυχαία κι ότι αντιλαμβάνονται την σημασία και την ιδιαιτερότητα του συγκεκένου τράκερ.

Ένας τράκερ, που φιλοξενεί υλικό για κινηματική χρήση, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην ελεύθερη συλλογική συμβολή. Το να διατηρεί ο καθένας ενεργά στον torrent client του, ένα μέρος των αρχείων που κατεβάζει, συντελεί στον ευρύτερο και ευχερέστερο διαμοιρασμό των αρχείων, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός του τράκερ.

μπορώ να βοηθήσω;

Η βασικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κάποιος/α στον τράκερ είναι η υποστήριξη όσων περισσότερων τόρρεντ, για όσο περισσότερο καιρό γίνεται. Η συστηματική και διαρκής υποστήριξη των τόρρεντ, είναι μια βοήθεια που δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου αμελητέα.

Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει υλικό, που να ταιριάζει με το προφίλ του Black-Tracker είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Επιπλέον, αν κάποιοι/ες έχουν αντίστοιχο υλικό σε κασέτες VHS, προτρέπονται να το ψηφιοποιήσουν και να το μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες του τράκερ.

Τέλος, μια σημαντική συμβολή θα ήταν ο υποτιτλισμός κάποιων ξενόφωνων ντοκιμαντέρ. Αρκετά, τέτοια, ενδιαφέροντα αρχεία βίντεο κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο. Στο φόρουμ υπάρχει ειδική ενότητα για τον συντονισμό των υποτιτλιστικών projects, καθώς και τεχνικές οδηγίες για τη μετάφραση στα ελληνικά, υποτίτλων που υπάρχουν ήδη σε άλλες γλώσσες.

έχω κάποιες ακόμα απορίες. Που μπορώ να απευθυνθώ;

Με e-mail στο είναι το info (at) black-tracker.net [αντικαθιστάτε το (at) με @]

---

.:: Navigate ::.